Maria lui Brancusi by Damian Draghici este un proiect muzical ce a fost lansat la Cerbul de Aur in anul 2018.
Conform viziunii lui Damian, traditiile romanesti pot fi cu usurinta foarte bine sumarizate daca ne raportam la doi mari artisti ai neamului romanesc: Maria Tanase din punct de vedere muzical si Constantin Brancusi din punct de vedere vizual si estetic.
Inca din timpul vietii, fiecare dintre cei doi si-a lasat o amprenta puternica asupra culturii si traditiilor noastre.
“Doi „nemuritori” ai neamului romanesc.”
Fanica Luca este strabunicul patern al lui Damian Draghici si naistul Mariei Tanase.
In spectacolul Maria lui Brancusi, printr-o alchimie de care sunt capabili doar marii artisti, Damian Draghici reuseste sa transforme o parte din folclorul nostru muzical intr-o forma noua, fara a-i distorsiona frumusetea originala. Asa cum reusise candva si Maria Tanase.
Ritmurile romanesti: doina, sarba, hora si geamparaua, precum si piese specifice din zone diferite ale tarii: Banat, Bucovina, Moldova, Muntenia, Oltenia si Ardeal fac obiectul acestui proiect indraznet. Sunt incluse piese traditionale cu influente din alte tipuri de muzica internationala.
Damian Draghici se exprima in acest spectacol prin instrumentul lui de suflet, naiul. Instrumentul prin care el reuseste sa rascoleasca sufletul ascultatorilor cu ajutorul virtuozitatii sale. Folclorul romanesc este ascultat intr-un alt context.
Proiectul contine sase piese instrumentale si sase piese vocale. In timpul spectacolului se proiecteaza in fundal imagini cu Maria Tanase si Constantin Brancusi.
Experienta muzicala a lui Damian il ajuta sa expuna, cu succes, din punct de vedere muzical, exact ceea ce simte. Emotiile lui ajunge la sufletele ascultatorilor in forma lor cea mai pura.
Astfel, il puteti avea pe Damian Draghici la evenimentele dumneavoastra de suflet, dar si pe scena evenimentelor culturale.