Biografie

Damian Draghici ar putea reprezenta cu usurinta definitia sentimentului de uimire, de incurcatura in ganduri, de bruiere a simturilor, in cel mai bun si profund sens.

Cu talent inascut, Damian Draghici a fost (sau este inca) un copil minune, hotarat in directia sa, a carui muzica te face sa te intrebi, la fiecare ascultare, de oricate ori s-ar repeta, cum o astfel de complexitate “galagioasa” muzical, alaturi de cele mai subtile mesaje sonoare, pot fi simtite cu si in tot corpul intr-un stil atat de armonios.

Damian Draghici este un muzician desavarsit, ce poate imbina diverse si numeroase stiluri muzicale intr-un ansamblu sonor sofisticat.

Si-a inceput cariera muzicala inca de la 3 ani, prin traiectoria deja scrisa si urmata de familia sa, conform datinilor sociale tiganesti (si nu numai), studiind tambalul, pianul, toba, basul si altele. La 10 ani bunicul sau ii face cunoscut naiul, intrumentul profetic, cel care l-a si consacrat pe Damian Draghici. Din adolescenta si-a creat propriul drum, intuindu-si maretia si prin talentul de compozitor.

Precum un dictando in modelarea propriei vieti, a fugit din tara la 18 ani, sa se descopere prin suisuri si coborasuri, atat materiale, cat si psihologice. Ajungand in Grecia, straluceste suficient de tare incat sa fie descoperit. La scurt timp dupa ii este oferita o bursa integrala de studiu la Berklee College of Music din Boston, USA . De aici, universul intreg s-a transformat.

Si-a ales calea, poate nestiind, prin vocea generatiilor de muzicieni din familia sa. Si ce bine a facut lumii!

Propria descoperiere si cristalizarea unui artist de renume mondial

Damian Draghici s-a nascut in Romania, in regimul comunist, intr-o familie numeroasa de muzicieni veseli. Crescut de bunici, la 18 ani fuge din tara, ajunge in Grecia unde este descoperit de subsidiara olandeza a firmei Sony Music.

Dupa ce a absolvit Berklee College of Music din Boston Magna Cum Laude, fiind si primul roman care a reusit acest lucru in cadrul unei institutii de asemenea prestigiu, tot alaturi de Sony Music devine cunoscut si celebru in Europa, ajung sa-si implineasca potentialul, transformandu-se intr-un muzician talentat si recunoscut la nivel mondial.

Intre 1993 si 2019 inregistreaza peste 20 albume solo , interpretand diferite stiluri muzicale, folclor, pop instrumental, new age, world music si muzica jazz la nai. A fost artist invitat pe albumul "Winter solstice", aparut in 2006, album premiat cu un premiu Grammy.

Intre 2004 si 2006, in cadrul turneului european "Night of the Proms Tour", urca pe scena turneului "Night of the Proms Tour", un show cu 120 de concerte si canta alaturi de Joe Cocker, Zucherro, Cyndi Lauper, James Brown si Shaggy .

In 2006 creeaza si lanseaza proiectul "Damian & Brothers" , care imbina muzica traditionala lautareasca cu elemente din Jazz, Rock, Raggae si chiar Dubstep. Proiectul reprezinta, de asemenea si o manifestare muzicala impotriva discriminarii etnice.

In cadrul proiectului „Damian & Brothers” scoate pe piata mai multe albume „Damian & Brothers, Filarmonika Romanes – Magdalena”, „Gypsy Rock: Change or Die” , „RoManiac” alaturi de alti 24 de artisti consacrati in Romania si sustine peste 600 de concerte. De-a lungul carierei sale muzicale tumultoase colaboreaza cu nume celebre precum compozitorul de muzica de film Hans Zimmer, James Brown, Joe Cocker, Cyndi Lauper si Nigel Kennedy.

In anul 2001 sustine un concert de exceptie in Piata Constitutiei, pe o scena gigantica de 828 m2, “Damian’s Fire”, la care participa 150 de muzicieni, membri ai London Symphonic Orchestra, si aduna peste 70 000 de spectatori.

Marturiile directe ale unor publicatii de renume

“Influentele lui muzicale sunt de pe tot mapamondul, la fel cum a fost si viata lui pana acum”

The New York TIMES

“Damian iti deschide auzul muzical, debordand o virtuozitate iesita din comun si poezie muzicala”

JazzTIMES

“Imprejurarile au adus oportunitatea ca el (Damian) sa poata concepe niste sunete extraordinar de sofisticate”

Los Angeles TIMES

Premii si distinctii

1. In 2007, a fost ambasadorul Romaniei al Anului European al Egalitatii de Sanse pentru Toti, pozitie detinuta si in Anul European al Dialogului Intercultural (2008), ambele in cadrul Comisiei Europene.

2. In 2011 a fost ambasadorul din partea Romaniei al Anului Voluntarilor Tineri .

3. In noiembrie 2012, ambasadorul Frantei la Bucuresti, Philippe Gustin i-a acordat distinctia ''Ordinul Artelor si Literelor'' in grad de Cavaler.

4. In 2017 primeste discul de aur pentru albumul “Gypsy Rock - Change or Die”.

Discografie


Gypsy Rock - 2016

1. Saraiman (Dan Bittman, D. o. C.) 2. Araclema (Lora) 3. Hopai diri da (Feli) 4. Mama mea e florareasa (Connect-R, Loredana Groza) 5. Lume, lume (Andra, Cabron) 6. Da mama cu biciu-n mine (Stefan Banica Jr.) 7. In statie la Lizeanu (Smiley loc, Smiley) 8. Ma dusei sa trec la Olt (Cristina Balan) 9. Mona (Delia) 10. Damigeana/Uite-asa as vrea sa mor (Cornel Ilie) 11. La Chilia-n port (Zdob si Zdub) 12. Constantine, Constantine (Grasu XXL, Sergiu Ferat) 13. Johnny/Sanie cu zurgalai (Alina Eremia) 14. Cine-a pus carciuma-n drum (Delia, Omu’ iubit) 15. Ursarie maxima (Jazzy Jo, Sergiu Ferat, Vlad) 16. Pana cand nu te iubeam (Blue Noise)

Damian & Brothers, Filarmonika Romanes – Magdalena – 2007

1. Șaraiman 2. Dikta Devla Socherdem 3. Cârciuma 4. Hopai Diri Diri 5. Blestemat 6. Magdalena 7. Irlandeza 8. Zori De Ziuă 9. Halemso Lah 10. Dema Mamo 11. Budală 12. Arzo Focu' 13. Damigeana

Romaniac 2009

1. Inel, inel de aur 2. Una saltareata 3. Floraresele 4. Un tigan avea o casa 5. Mosule (intro) 6. Mosule 7.Ursitoare 8. La Ciolpani 9. Ce frumose-s fetele 10. De ce esti suparata 11. Mamaliga branzalie 12. Mar domnesc 13. La carciuma de la drum 14. Those were the days 15. Hora lui Hopa Mitica